Nazovite

ID Sponzora

360000888118

Sukulenti

Sukulenti ili sukulentne biljke su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen. Povećanje listova se najviše vidi kod tkiva biljke Aloe vera. Iako sve biljke crpe vodu, sukulenti su se savršeno prilagodili da pohrane vodu za duže vrijeme. Ova prilagodba im omogućuje preživljavanje u okruženju u kojem druge biljke ne mogu. Za vrijeme dana njihovo stanište je veoma vruće, doduše stanište je noću hladnije pa im to pomaže da odahnu. Mnogi sukulenti imaju voštani zaštitni sloj na svojoj stabljici i lišću, što im pomaže sačuvati vlagu. Neke od porodica u kojima nalazimo sukulente su: Cactaceae (kaktusi), Agavaceae (agave), Aizoaceae, i Crassulaceae.

Porodica Sukulenti Prilagođeni dio Nalazišta
Agavaceae 300 list sjeverna i središnja Amerika
Cactaceae 1600 stabljika Amerika
Crassulaceae 1300 list širom svijeta
Aizoaceae 2000 list južna Afrika
Apocynaceae 500 stabljika Afrika, Indija
Didiereaceae 11 stabljika Madagaskar (endem)
Euphorbiaceae 500 stabljika, listovi Afrika, Madagaskar, Indija
Asphodelaceae 500 list Afrika, Madagaskar
Portulacaceae ? stabljika, list Amerika
Razrezani list Aloe Vere

Sukulent aloja čuva vodu u svojim povećanim listovima.

Aloe vera – sukulenti

Aloa vera, aloa, (lat. Aloe Barbadensis M.), je u svijetu poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom. Najbolje uspijeva u područjima gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22 °C kao što su Karibi, Meksiko.

Aloa ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjecaju na ružu i rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvjetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cjevolikog cvijeća. Spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega četiri imaju ljekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma i zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je “kraljicom ljekovitih biljaka”, a još davno je nazvana eliksirom dugovječnosti. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezij, mangan, cink, bakar, hrom, kalcij, kalij i željezo, 20 vrsta aminokiselina.

Aloe vera i cvijet - sukulenti

Pin It on Pinterest